Sposób przygotowania:
Spagetti po bolońsku
Mięso mielone podsmażamy na oleju wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulką i czosnkiem. Mięso doprawiamy już na patelni solą i pieprzem. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Selera i korzeń pietruszki obieramy i ścieramy na tarce z małymi oczkami. Podsmażone mięso wraz z cebulą przekładamy do garnka. Na patelnię wkładamy startą marchewkę, selera i pietruszkę i dodajemy do tego pomidorki z puszki i koncentrat pomidorowy. Wszystko dusimy ok 10 minut na małym ogniu. Następnie zawartość patelni przekładamy do garnka, w którym znajduje się mięso, wrzucamy listek laurowy, kostkę rosołową oraz ziele angielskie i dalej dusimy. (Jeśli konsystencja jest za bardzo stała możemy dolać odrobinę wody.) Sos doprawiamy ziołami prowansalskimi, bazylią, solą i pieprzem do smaku. Całość powinna się dusić ok. 45 minut aby warzywa zmiękły, a maki się przeniknęły. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Następnie nakładamy makaron na talerze i nakładamy na środek sos boloński. Smacznego!
Netka
Netka
hi,hi-opisany
-Natka-
Dziękuję za miły komentarz! Powiedz mi jak Ty robisz swoje spagetti?Co jeszcze dodajesz?
Netka
Raczej czego nie dodaję:)Nie dodaję marchewki,pietruszki i selera:)ale może zacznę:)
-Natka-
Zrób kiedyś spagetti według mojego przepisu i zobaczysz, że jest naprawdę dobre. :)