Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Spaghetti a la marinara

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wymyte skorupiaki włożyć do dużego garnka, zalać winem z dodatkiem tymianku i listka

Spaghetti a la marinara

Składniki:

Spaghetti a la marinara

 

  • 300 g spaghetti
  • 1,5 kg różnych skorupiaków (mule, kraby, krewetki, mieczaki)
  • 200 g sosu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szkl białego wina
  • tymianek
  • listek laurowy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Spaghetti a la marinara
Wymyte skorupiaki włożyć do dużego garnka, zalać winem z dodatkiem tymianku i listka laurowego, gotowac pod przykryciem. Odcedzić, sos przefiltrować. Spaghetti gotować w dużej ilości osolonej wody 20 minut, odcedzić, dodać olej i sos pomidorowy, trzymać w cieple. Wybrac kilka skorupiaków do udekorowania potrawy, resztę wrzucić do spaghetti, wlać też sos z gotowania. Podawać natychmiast.

Tagi:

sosy krewetki