mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Spaghetti al tonno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, szybkie aromatyczne danie z makaronu, pomidorów i tuńczyka. Gorąco polecam tę smaczną potrawę:)

Spaghetti al tonno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti al tonno

 

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 200 g pomidorów krojonych z puszki (1/2 puszki)
  • 100 g tuńczyka w sosie własnym (1/2 puszki)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta suszonej papryczki chilli
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti al tonno
Makaron ugotować al dente. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę, czosnek i zeszklić. Dodać pomidory z puszki, cukier, chilli, sól, pieprz i razem pogotować ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodać tuńczyka, wymieszać i chwilę poddusić. Następnie dodać ugotowany makaron i wszystko razem wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, przełożyć na talerze i udekorować liśćmi bazylii.
Spaghetti al tonno
Spaghetti z tuńczykiem
Spaghetti al tonno
Spaghetti z tuńczykiem
Spaghetti al tonno
Spaghetti z tuńczykiem
Spaghetti al tonno
Spaghetti z tuńczykiem

Tagi:

makaron sosy