WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Spaghetti a'la bolognese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedno z najbardziej popularnych dań z makaronem. Sos jest zrobiony na bazie mięsa mielonego i przecieru pomidorowego.

Spaghetti a'la bolognese Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Spaghetti a'la bolognese

 

  • ok. 250g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z karkówki)
  • 1 cebula
  • 500ml przecieru pomidorowego w kartonie
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie ( u mnie ok. 1 pełna łyżka)
  • sól, pieprz
  • papryka ostra w proszku
  • makaron spaghetti
  • starty żółty ser (ilość wg uznania u mnie mniej więcej 50g na 2 porcje)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Spaghetti a'la bolognese

ETAP 1:

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i smażyć kilka minut. Przecisnąć czosnek, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką i wymieszać.

Dodać przecier pomidorowy i smażyć ok. 20 minut. Na koniec dodać roztarte w dłoniach zioła prowansalskie. W oddzielnym garnku ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Ser żółty zetrzeć na tarce. Makaron wyłożyć na talerze, posypać serem i polać sosem.

Spaghetti a'la bolognese
Spaghetti a'la bolognese z mięsem mielonym