Książka Kucharska: Kuchnia włoska wieszjak.pl

Spaghetti ala Carbonara(sposób węglarzy)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na maśle. Odsączyć boczek na pergaminie spożywczym. Z patelni odlać część stopionego tłuszczu

Spaghetti ala Carbonara(sposób węglarzy)

Składniki:

Spaghetti ala Carbonara(sposób węglarzy)

 

  • pół opakowania spaghetti;
  • 150 g chudego boczku;
  • 4 żółtka;
  • 50 g parmezanu (około 2 łyżek);
  • 50 g masła (ok. 2 łyżek);
  • 150 ml śmietany lub 150 ml mleka;
  • posiekana zielona pietruszka (dowolnie);
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Spaghetti ala Carbonara(sposób węglarzy)
Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na maśle. Odsączyć boczek na pergaminie spożywczym. Z patelni odlać część stopionego tłuszczu. Jajka ubić ze śmietaną lub mlekiem, dodać parmezan, osolić do smaku, wymieszać. Makaron ugotowany al dente wrzucić na patelnię, wymieszać z jajkiem i parmezanem, dodać boczek, podgrzać mieszając aż masa się zetnie. Podawać posypane zieloną pietruszką, świeżo zmielonym pieprzem.