Sposób przygotowania:
Spaghetti alla carbonara z ciecierzycą
1. Zaczynamy od ciecierzycy: Dokładnie odsączoną ciecierzycę z zalewy mieszamy z oliwą oraz ziołami i przyprawami. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 220 stopni, aż będzie chrupiąca, od czasu do czasu ją mieszamy. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, moja piekła się tak około 30 minut.
2. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Jajko i żółtka roztrzepujemy w większej misce, dodajemy sól, pieprz i czosnek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i od razu gorący przekładamy do roztrzepanych jajek, mieszamy bardzo dokładnie, uważamy, żeby nie zrobić jajecznicy, dodajemy ser i połowę ciecierzycy i ponownie mieszamy, ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku. Nakładamy na talerze i posypujemy resztą ciecierzycy.
3. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 3 osób.
2. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Jajko i żółtka roztrzepujemy w większej misce, dodajemy sól, pieprz i czosnek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i od razu gorący przekładamy do roztrzepanych jajek, mieszamy bardzo dokładnie, uważamy, żeby nie zrobić jajecznicy, dodajemy ser i połowę ciecierzycy i ponownie mieszamy, ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku. Nakładamy na talerze i posypujemy resztą ciecierzycy.
3. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 3 osób.
biedroneczki
Babeczka35
Bardzo polecam :)
Czekoladka 2
Babeczka35
Bardzo polecam spróbować, mnie smakowało :)
lukrowanepierniczki