Tata Kazika

Tata Kazika

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Spaghetti all’amatriciana (Włochy)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pomidory sparzyć, ściągnąć skórkę i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i też

Spaghetti all’amatriciana (Włochy)

Składniki:

Spaghetti all’amatriciana (Włochy)

 

  • 250 g spaghetti
  • 100 g boczku wędzonego
  • 4 pomidory lub średnia puszka pomidorow Pelati (~375ml)
  • cebula
  • 1/2 peperoncino lub mniej w zależności od smaku
  • oliwa z oliwek
  • parmezan
  • sól

Sposób przygotowania:

Spaghetti all’amatriciana (Włochy)
Pomidory sparzyć, ściągnąć skórkę i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i też pokroić w kostkę. Pokrojony w kostkę boczek wrzucić na rozgrzaną oliwkę. Po 3–5 minutach dodać, peperoncino, cebulę i razem dusić, aż cebula się zeszkli. Następnie wrzucić pomidory i posolić. Dodać łyżkę oliwki. Wszystko dusić na średnim ogniu. W międzyczasie nastawić w dużym garnku wodę na makaron. Posolić dopiero w momencie zagotowania się. Nie dodawać oliwki do gotowania. Penne ugotować al dente. Odcedzić. Nie hartować. Dodać do sosu i dobrze wymieszać. Podawać na głębokich talerzach posypane świeżo startym parmezanem.