natasheck

natasheck

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Spaghetti Bolognese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do spaghetti dobry będzie makaron spaghetti bądź kolanka.

Spaghetti Bolognese

Składniki:

Spaghetti Bolognese

 

  • 60dag mięsa mielonego z indyka(będzie delikatniejsze)
  • 2 marchewki średniej wielkości(starta na tarce)
  • 1 mała pietruszka(starta na tarce)
  • mały por(pokrojony w cieniutkie pasterki)
  • pomidory w puszce bądź 4 świeże pomidory orane ze skóry
  • świeża bazylia
  • świeże oregano
  • kostka rosołowa(rosół z kury)
  • 4 ząbki czosnku(zgniecionego bądź pokrojonego w drobna kosteczkę)
  • 1 mała mozzarella
  • 20dag startego sera żółtego(gouda)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • mały koncentrat pomidorowy
  • makaron do spaghetti(jaki kolwiek, wedle uznania)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Spaghetti Bolognese
Do rozgrzanej patelni(najlepiej wok)wlej oliwę z oliwek, następnie dodaj marchew, pietruszkę i por i podsmaż na małym ogniu aż się troszkę zarumieni ok 4min, w między czasie dodaj czosnek i kilka listków bazylii, oregano i smaż na małym ogniu przez ok 1 min, następnie dodaj mięso mielone i smaż wszystko przez ok 20min, następnie dodaj kotkę rosołową i koncentrat pomidorowy i smaż do pełnego wymieszania,potem dodaj pomidory i ser mozzarella i poczekaj aż się zagotuje i na małym ogniu gotuj 10min i dodaj trochę startego sera gouda aby zagęścić potrawę.
w między czasie wstaw wodę na makaron(nie zapomnij posolić i dodać kilka kropel oliwy)po zagotowaniu się wody wrzuć makaron i dopilnuj aby go nie rozgotować, żeby był al dente(pół twardy), kiedy makaron będzie gotowy należy wystawić go i odlać wodę(pamiętajcie że nie wolno zalewać go zimną wodą)rozłożyć na talerze, na wierzchu polać sos spaghetti, sos posypać serem gouda(ewentualnie jeszcze świeżą bazylią,oregano i natką pietruszki).
Życzę smacznego:))