Ambryll

Ambryll

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Spaghetti bolognese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Tradycyjna włoska potrawa

Spaghetti bolognese Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Spaghetti bolognese

 

  • ok. 600g mięsa mielonego wieprzowego
  • opakowanie makaronu spaghetti
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • oregano i bazylia
  • wegeta i papryka ostra
  • ketchup
  • 1 papryka czerwona

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti bolognese
Mięso smażymy na patelni i po chwili dodajemy do niego pokrojoną cebulę. Smażymy razem, doprawiamy do smaku wegetą, oreganem i bazylią. Podlewamy wodą i dusimy przez chwilkę. Dodajemy koncentrat i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy paprykę drobno pokrojoną. Jeśli sos jest rzadki można zagęścić i doprawić go ketchupem (jak ktoś lubi). W międzyczasie gotujemy makaron w słonej wodzie z kroplą oleju. Potem wszystko razem podajemy i mamy super obiad. :)
Spaghetti bolognese
Sos już prawie gotowy - nabrał kolorytu i gęstości. Wystarczy doprawić do smaku.
Spaghetti bolognese
Wystarczy jeszcze ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

Tagi:

mięso makaron