slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 912]

Spaghetti bolognese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne danie obiadowe. Aromatyczny sos pomidorowy z mięsem mielonym podany z makaronem spaghetti smakuje wyśmienicie. Jest to danie proste w przygotowaniu. Polecam

Spaghetti bolognese

Składniki:

Spaghetti bolognese

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego drobiowego
  • 4 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka krojonych pomidorów suszonych wraz z olejem
  • szczypta cynamonu
  • po pół łyżeczki oregano i bazylii suszonej
  • 2 łyżki oleju
  • paczka makaronu

Sposób przygotowania:

Spaghetti bolognese
Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę z czosnkiem a następnie dodajemy mięso i smażymy razem przez około 10 minut. Dodajemy suszone pomidory z olejem i chwilę smażymy razem, następnie podlewamy lekko wodą (2-3 łyżki) i dusimy pod przykryciem ok. 15 min.

Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Chwilkę smażymy i dodajemy pomidory z puszek, mieszamy i dusimy razem 10 min. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz zioła. Dusimy razem jeszcze przez chwilę. Wyłączamy i jeśli chcemy można zblendować sos na bardziej gładki.

Ugotowany, gorący makaron podajemy z sosem bolognese.Smacznego.