edyta337

edyta337

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 142]

Spaghetti a'la bolognese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Spaghetti a'la bolognese czyli wegetariańska wersja spaghetti z dodatkiem czerwonej soczewicy zamiast mięsa mielonego.

Spaghetti a'la bolognese Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti a'la bolognese

 

  • 1 opakowanie makaronu spagetti
  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 ml wywaru warzywnego
  • Oregano
  • Bazylia
  • Czarne oliwki
  • Sol i pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Spaghetti a'la bolognese
1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2. Cebulę i marchewkę kroimy i podsmażamy y na oleju.

3. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.

4. Dodajemy soczewice chwilę przesmażamy i dodajemy pomidory. Przyprawiamy oregano i bazylią.

5. Dodajemy wywar warzywny. Gotujemy do miękkości soczewicy, aż cały nadmiar płynu się zredukuje i uzyskamy gesty sos.

6. Doprawiamy na koniec solą i pieprzem oraz dodajemy ciemne oliwki.

7. Podajemy z makaronem i posypujemy serem.
Spaghetti a'la bolognese
Cebulę, marchewkę i czosnek podsmażamy na oleju
Spaghetti a'la bolognese
Soczewice przepluczemy pod bieżącą wodą i dodajemy do reszty składników
Spaghetti a'la bolognese
Dodajemy pomidory i doprawiamy Oregano i bazylią
Spaghetti a'la bolognese
Dodajemy wywar warzywny i gotujemy do miękkości soczewicy