Sposób przygotowania:
Spaghetti bolognese (5)
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smalcu. Wrzucamy pół kilo mięsa mielonego i na wolnym ogniu smażymy. W tym czasie kroimy cebulę i czosnek drobno i dodajemy po chwili na patelnie z mięsem. Kiedy mięso się smaży, przygotowujemy kluski. Do garnka wlewamy wodę, najlepiej ciepłą, żeby szybciej się zagotowała. Dodajemy odrobinę oleju i łyżkę soli. Kluski wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy od 10 do 15 minut w zależności jaki makaron lubimy. Wracamy do naszego mięsa i doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą do smaku. Mieszamy cały czas. Kiedy mięso jest powoli gotowe dolewamy słoik sosu do spaghetti (ja lubię boloński). Mieszamy i sprawdzamy czy nie potrzeba jeszcze doprawić. Jeśli tak doprawiamy, jeśli nie to zostawiamy, ażeby całość się zagotowała. Odlewamy kluski, które wykładamy na talerz i polewamy sosem. Możemy również posypać odrobiną startego żółtego sera, ale to już jak kto lubi. Czas przygotowania to 30 minut. Smacznego:)