marzenciak1985

marzenciak1985

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Spaghetti bolognese (5)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Łatwo, smacznie, tanio ...............

Spaghetti bolognese (5) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti bolognese (5)

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego,
  • 1 słoik sosu do spaghetti bolognese,
  • 2 szt cebula,
  • 5 ząbków czosnku,
  • sól do smaku,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku papryka ostra,
  • 1 opakowanie makaronu,
  • do smażenia smalec lub olej

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti bolognese (5)
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smalcu. Wrzucamy pół kilo mięsa mielonego i na wolnym ogniu smażymy. W tym czasie kroimy cebulę i czosnek drobno i dodajemy po chwili na patelnie z mięsem. Kiedy mięso się smaży, przygotowujemy kluski. Do garnka wlewamy wodę, najlepiej ciepłą, żeby szybciej się zagotowała. Dodajemy odrobinę oleju i łyżkę soli. Kluski wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy od 10 do 15 minut w zależności jaki makaron lubimy. Wracamy do naszego mięsa i doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą do smaku. Mieszamy cały czas. Kiedy mięso jest powoli gotowe dolewamy słoik sosu do spaghetti (ja lubię boloński). Mieszamy i sprawdzamy czy nie potrzeba jeszcze doprawić. Jeśli tak doprawiamy, jeśli nie to zostawiamy, ażeby całość się zagotowała. Odlewamy kluski, które wykładamy na talerz i polewamy sosem. Możemy również posypać odrobiną startego żółtego sera, ale to już jak kto lubi. Czas przygotowania to 30 minut. Smacznego:)
Spaghetti bolognese (5)
Cebulę i czosnek smażymy z mięsem mielonym
Spaghetti bolognese (5)
W czasie kiedy smaży się mięso przygotowujemy kluski
Spaghetti bolognese (5)
Do mięsa dolewamy słoik sosu bolońskiego
Spaghetti bolognese (5)
Całość dokładnie mieszamy aby za chwilę połączyć z kluskami