gruchalke

gruchalke

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

spaghetti carbonara

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

danie błyskawiczne z łatwodostępnych składników o aromatycznym zapachu bazylii

spaghetti carbonara

Składniki:

spaghetti carbonara

 

  • opakowanie makaronu do spaghetti,
  • śmietana 18% 250 g
  • parmezan, 200 g,
  • jajko,
  • wędzony chudy boczek w plasterkach lub szynka
  • kilka listków bazylii,
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

spaghetti carbonara
Makaron gotujemy al dente. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy boczek. W rondelku mieszamy parmezan, śmietanę, jajko, rozdrobnioną bazylię, dodajemy boczek i całość podgrzewamy przez chwilę do zagotowania. Wylewamy na odcedzony makaron. Posypujemy startym parmezanem i pozostałymi listkami bazylii. Gotowe :)