pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Spaghetti carbonara

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

najpopularniejsze spaghetti śmietanowe z dodatkiem białego wina

Spaghetti carbonara Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Spaghetti carbonara

 

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti carbonara
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Boczek kroimy w półpaski i prażymy na patelni. Przekładamy do miski i mieszam dokładnie razem ze śmietaną, żółtkami, startym serem, odrobiną wina (ok. 25ml) oraz przyprawami: solą, gałką i pieprzem białym. Na pozostałym tłuszczu smażymy drobno pokrojoną cebulę. Gdy zacznie się rumienić zalewamy winem i czekamy, aż odparuje. Następnie dodajemy makaron chwilkę jeszcze przesmażamy z cebulką na dużym ogniu, po czym zmniejszamy ogień i dodajemy masę jajeczno-śmietanową. Całość nieustanie mieszamy pilnując, aby masa się nie ścięła (ogień musi być mały). Po kilku minutach jest już gotowe. Podajemy posypany świeżą natką pietruszki.
Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara