SUPERPRZEPIS

Spaghetti carbonara.

  • ajo
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Spaghetti carbonara. Więcej zdjęć (3)

Dla wszystkich miłośników włoskich smaków i makaronu

Składniki:

Spaghetti carbonara.

 

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietanki kremówki`
  • ok. 100 g boczku
  • suszona natka pietruszki
  • świeżo mielony czarny i kolorowy pieprz, sól,
  • ok. 20 g tartego sera Gratino (lub Parmezanu czy Pecorino)

Sposób przygotowania:

Spaghetti carbonara.
Boczek kroimy w cienkie i nieduże paseczki, które podmsmażamy bez tłuszczu na patelni. Boczek ma się odrobinę stopić i delikatnie podsmażyć. W trakcie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i łyżkę natki pietruszki. Podmsażamy razem jeszcze minutkę. Jak będzie gotowy ściągamy go z ognia żeby. Makaron gorujemy al dente. Gdy makaron będzie gotowy dodajemy go na patelnię z boczkiem, wstawiamy na mały ogien i mieszamy żeby makaron przeszedł wytopinym tłuszczykiem. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy śmietankę i starty ser. Roztrzepujemy i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy zawartośc miseczki na patelnię z makaronem. Energicznie wszystko mieszamy około 1 minuty. Po tym czasie ściągamy patelnię z ognia, dodajemy przyprawy: 2 płaskie łyżki natki, sól, pieprz i mieszamy. Rozkładamy na talerze. Smacznego :)
Spaghetti carbonara.
Makaron po ugotowaniu wrzucamy na patelnię z boczkiem
Spaghetti carbonara.
Tu już wszystkie składniki razem, ważne żeby energicznie wszystko wymieszać