Sposób przygotowania:
Spaghetti frutti di mareMarynowanie ośmiornicy
Ugotowane macki ośmiornicy przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką mieloną i szczyptą chili, skrapiamy oliwą, zalewamy winem czerwonym, odstawiamy do lodówki.
Przygotowanie sosu z krewetkami
Krewetki pozbawiamy pancerzyków i jelitek.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy na nim cebulę i czosnek. Wrzucamy krewetki i smażymy ok. 3 minuty.
Krewetki przyprawiamy pieprzem i solą. Wlewamy białe wino. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje.
Na koniec dodajemy natkę pietruszki.
Równolegle gotujemy makaron...
ETAP 3:
... a także grillujemy z obu stron macki ośmiornicy wyjęte z marynaty.
ETAP 4:
Ugotowany makaron odcedzamy i łączymy z sosem. Makaron z sosem i krewetkami wykładamy na talerze.
Na wierzch wykładamy mackę ośmiornicy - po jednej na porcję. Podajemy z ulubioną sałatką.