Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1330]

Spaghetti frutti di mare

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wykwintne, a jednocześnie proste danie dla wielbicieli owoców morza. Danie przywodzi mi ns myśl podróże do krajów śródziemnomorskich.

Spaghetti frutti di mare

Składniki:

Spaghetti frutti di mare

 

  • 2 ugotowane macki ośmiornicy
  • 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 250 g krewetek tygrysich
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • makaron spaghetti - według uznania
  • czubata łyżka masła
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka mielona
  • szczypta chili

Sposób przygotowania:

Spaghetti frutti di mare

Marynowanie ośmiornicy

Spaghetti frutti di mare
Ośmiornicę przyprawiamy, skrapiamy oliwą, zalewamy czerwonym winem

Ugotowane macki ośmiornicy przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką mieloną i szczyptą chili, skrapiamy oliwą, zalewamy winem czerwonym, odstawiamy do lodówki.

Przygotowanie sosu z krewetkami

Spaghetti frutti di mare
Krewetki przygotowujemy na maśle, z białym winem i natką pietruszki

Krewetki pozbawiamy pancerzyków i jelitek.

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy.

Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy na nim cebulę i czosnek. Wrzucamy krewetki i smażymy ok. 3 minuty.

Krewetki przyprawiamy pieprzem i solą. Wlewamy białe wino. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje.

Na koniec dodajemy natkę pietruszki.
Równolegle gotujemy makaron...

ETAP 3:

Spaghetti frutti di mare
Macki ośmiornicy grillujemy z obu stron na patelni grillowej

... a także grillujemy z obu stron macki ośmiornicy wyjęte z marynaty.

ETAP 4:

Spaghetti frutti di mare
Sos z krewetkami łączymy z makaronem, na wierzch wykładamy ośmiornicę

Ugotowany makaron odcedzamy i łączymy z sosem. Makaron z sosem i krewetkami wykładamy na talerze.

Na wierzch wykładamy mackę ośmiornicy - po jednej na porcję. Podajemy z ulubioną sałatką.