SUPERPRZEPIS

Schabowe roladki ze szparagami

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Schabowe roladki ze szparagami Więcej zdjęć (7)

Roladki ze szparagami to fajna propozycja na pyszny obiadek dla zaproszonych gości i nie tylko. Smaczne, łatwe i proste w przygotowaniu, a swoim smakiem zaskoczą domowników.

Składniki:

Schabowe roladki ze szparagami

 

  • kotlety schabowe 3 szt,
  • ser żółty 3 plastry,
  • szparagi zielone 1/2 paczki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa do wieprzowiny do smaku,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Schabowe roladki ze szparagami
Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki, jeżeli są zbyt długie przecinamy na pół. Wkładamy do osolonej wody i gotujmy 5 - 8 minut od zagotowania się wody. Następnie odcedzamy i studzimy.

Schabowe kotlety rozbijamy tłuczkiem na płat, oprószamy solą i pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny.

Na każdym kotlecie schabowym układamy plaster sera żółtego, a na ser kilka kawałków szparag.

Tak przygotowane płaty ciasno zwijamy w roladki spinając każdą wykałaczką. Roladki wkładamy na rozgrzany olej i smażymy po kilka minut z każdej strony aż roladki się przyrumienią. zrumienią .

Gdy roladki już się zrumienią podlewamy niewielką ilością ciepłej wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa.

Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu wyjmujemy wykałaczki.

Podajemy do drugiego dania lub jako przekąskę.
Schabowe roladki ze szparagami
Szparagi obcinamy z zdrewniałych końcówek
Schabowe roladki ze szparagami
Szparagi gotujemy w osolonej wodzie około 5 - 8 minut
Schabowe roladki ze szparagami
Kotlety schabowe rozbijamy , oprószamy przyprawami.Na każdym kotlecie kładziemy plasterek żółtego sera żółtego
Schabowe roladki ze szparagami
Na ser nakładamy szparagi jak są zbyt długie to przecinamy na pół
Schabowe roladki ze szparagami
Każdy kotlet zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką
Schabowe roladki ze szparagami
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, do miękkości mięsa