marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Spaghetti à la Carbonara

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makaronik dla każdego na każdą okazje.

Spaghetti à la Carbonara

Składniki:

Spaghetti à la Carbonara

 

  • 40 dag spaghetti
  • 10 dag grubej słoniny wędzonej lub boczku
  • 1 łyżka oleju
  • 3 dag masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 3 dag tartego sera typu parmezan
  • 5 łyżek śmietanki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Spaghetti à la Carbonara
Słoninę pokrajać w drobną kostkę i wysmażyć na oleju. Jajka wybić na talerz, rozbełtać z tartym serem, roztopionym masłem, przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać ze śmietanką. Spaghetti wsypać do wcześniej osolonego wrzątku z dodatkiem 1 łyżki oleju ( który zapobiega sklejaniu makaronu ), ugotować, odcedzić, następnie polać tłuszczem ze słoniną. Później dodać sos jajeczny i od razu podawać. Dobrze jest ogrzać talerz, na którym wyłożymy spahhetti, a na jego dno nalać 1 chochlę wody, w której gotował się makaron, gdyż spaghetti nie może wyschnąć ani wystygnąć, aby sos jajeczny mógł się nieco ściąć. Podawać ze świeżą sałatą. Serdecznie zapraszam do przyrządzenia tego dania. Życzę Smacznego ; )