msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Spaghetti msewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Spaghetti robię z reguły na życzenie córki.I zastanawiam się wtedy,dlaczego go tak dawno nie robiłam.

Spaghetti msewki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti msewki

 

  • 40 dag makaronu do spaghetti
  • 50 dag mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
  • 25 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie (400 g)
  • 1 łyżka przyprawy do spaghetti
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Spaghetti msewki
Pieczarki dokładnie myję i odkładam na sicie,by dobrze obeschły. Obieram cebulę i czosnek. Kroję cebulę w małą kostkę,czosnek drobno siekam. Mięso smażę do zrumienienia na rozgrzanym na patelni oleju, mieszam. W międzyczasie kroję w grubą kostkę pieczarki. Gdy mięso się podsmaży dodaję cebulę i czosnek i zmniejszam płomień,żeby warzywa się zeszkliły a nie przypaliły. Kolejnym składnikiem,który dodaję są pokrojone pieczarki. Smażę, aż zaczną puszczać sok. Dodaję wtedy przyprawę do spaghetti i pomidory krojone wraz z zalewą. Na małym ogniu duszę pod przykryciem, co pewien czas mieszając aż mięso i pomidory będą miękkie. Pod koniec doprawiam solą do smaku. A po wyłączeniu palnika wkładam umyte i osuszone świeże listki bazylii, porwane na mniejsze cząstki i tylko mieszam. Gotuję makaron i odcedzam, ale nie przelewam wodą tylko odcedzony bezpośrednio podaję na podgrzane talerze. Nakładam na niego sos mięsno pomidorowy i dekoruję bazylią. Dobrze jest oprószyć startym parmezanem,ale po pierwsze nie miałam w domu a po drugie tak jest mniej kalorycznie a i tak bardzo smacznie.
Spaghetti msewki
Na rozgrzanym oleju smażymy mięso
Spaghetti msewki
następnie dokładamy cebulę i czosnek.
Spaghetti msewki
Do patelni dokładamy pokrojone pieczarki.
Spaghetti msewki
Doprawiamy przyprawami i dodajemy krojone pomidory z zalewą.