Sposób przygotowania:
Spaghetti pieczone w pomidorachETAP 1:
Pomidorom ściąć "czapeczki" na wysokości około 3/4. Wydrążyć pomidory, wyjmując całą wodnistą pulpę z nasionami. Dobrze nasolić i odstawić. Po pewnym czasie pomidory puszczą sporo soku, wtedy należy je odwrócić, tak aby sok ściekł.
ETAP 2:
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić rozgnieciony czosnek. Chwilkę podsmażyć i kiedy zacznie pachnieć, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Należy uważać, żeby czosnku nie przypalić, bo stanie się gorzki. Kiedy cebula się zeszkli dodać mięso mielone. Smażyć krótko, mieszając i rozdzielając kawałki mięsa.
ETAP 3:
Kiedy lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy i koncentrat. Przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje.
W tym czasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu. Makaron powinien być al'dente, nawet lekko niedogotowany. Odcedzić, ale nie należy go przelewać zimną wodą. Dodać do sosu i dokładnie wymieszać.
ETAP 4:
Nakładać gotowe spaghetti do wydrążonych pomidorów pomagając sobie widelcem kręcąc go wokół osi. Lekko dociskać nadzienie. Na wierzchu położyć plasterki mozzarelli. Można użyć użyć innego sera, np parmezanu. Sam makaron powinien być dobrze pokryty sosem i nie wystawać poza pomidora, ponieważ proces pieczenia może go wysuszyć i stanie się twardy. Nadziewane pomidory ustawiać na blasze lub w dużym naczyniu do zapiekania. Skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 40 min. Smacznego :)
Jagodowa
Magdalena88
jaNina