SUPERPRZEPIS

Spaghetti pieczone w pomidorach

  • 3
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 28
Spaghetti pieczone w pomidorach Więcej zdjęć (2)

Wariacja na temat spaghetti po Bolońsku. Obowiązkowo z mięsem i w aromatycznym sosie pomidorowym pachnącym śródziemnomorskimi ziołami. Takie spaghetti zazwyczaj robię na obiad, ale tym razem, żeby było ciekawiej, włożyłam je do pomidorów i upiekłam.

Składniki:

Spaghetti pieczone w pomidorach

 

NADZIENIE SPAGHETTI:

  • 150 g makaronu spaghetti
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łodyżka świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • szczypta cukru
  • papryka słodka mielona
  • ok 100 g sera mozzarella
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Spaghetti pieczone w pomidorach

ETAP 1:

Spaghetti pieczone w pomidorach
Pomidorom wydrążyć środek i obsypać dobrze solą.

Pomidorom ściąć "czapeczki" na wysokości około 3/4. Wydrążyć pomidory, wyjmując całą wodnistą pulpę z nasionami. Dobrze nasolić i odstawić. Po pewnym czasie pomidory puszczą sporo soku, wtedy należy je odwrócić, tak aby sok ściekł.

ETAP 2:

Spaghetti pieczone w pomidorach
Do zeszklonej cebuli dodać mięso i krótko obsmażyć.

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić rozgnieciony czosnek. Chwilkę podsmażyć i kiedy zacznie pachnieć, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Należy uważać, żeby czosnku nie przypalić, bo stanie się gorzki. Kiedy cebula się zeszkli dodać mięso mielone. Smażyć krótko, mieszając i rozdzielając kawałki mięsa.

ETAP 3:

Spaghetti pieczone w pomidorach
Sos przyprawić ziołami, a z gałązki tymianku ściągnąć listki.

Kiedy lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy i koncentrat. Przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje.
W tym czasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu. Makaron powinien być al'dente, nawet lekko niedogotowany. Odcedzić, ale nie należy go przelewać zimną wodą. Dodać do sosu i dokładnie wymieszać.

ETAP 4:

Spaghetti pieczone w pomidorach
Do pomidorów nałożyć makaron wymieszany z sosem.

Nakładać gotowe spaghetti do wydrążonych pomidorów pomagając sobie widelcem kręcąc go wokół osi. Lekko dociskać nadzienie. Na wierzchu położyć plasterki mozzarelli. Można użyć użyć innego sera, np parmezanu. Sam makaron powinien być dobrze pokryty sosem i nie wystawać poza pomidora, ponieważ proces pieczenia może go wysuszyć i stanie się twardy. Nadziewane pomidory ustawiać na blasze lub w dużym naczyniu do zapiekania. Skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 40 min. Smacznego :)


Tagi:

makarony dania