jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Spaghetti w sosie mięsno –pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

To włoska potrawa za która moja rodzina szaleje:)

Spaghetti w sosie mięsno –pomidorowym

Składniki:

Spaghetti w sosie mięsno –pomidorowym

 

  • Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 4 duże, dobrze dojrzałe pomidory,
  • Sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 150-200 g sera żółtego (najlepiej parmezan),
  • Opakowanie makaronu spaghetti,
  • Kilka świeżych listków bazylii do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti w sosie mięsno –pomidorowym
Pokrojoną w kostkę cebulę rumienimy na oleju. Do gotowej dokładamy mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Razem smażymy, częściowo doprawiając. Między czasie kroimy w kostkę pomidory, a ser ściekamy. Najlepiej na tarce o grubych oczkach. Suszoną bazylię oraz pomidory dokładamy do mięsa. Smażymy całość do momentu jak pomidory dobrze się rozgotują. Doprawiamy do smaku. Na koniec do sosu dokładamy ser żółty (pozostawiamy około 4-5 łyżki do dekoracji), dokładnie mieszamy, aby się rozpuści. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Po odcedzeniu porcjujemy na talerze, polewamy mięsno-pomidorowym sosem. Podając posypujemy startym żółtym serem i posiekanymi listkami bazylii.