Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Spaghetti z autorskim sosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sos wymyślony 'na poczekaniu' ze składników dostępnych w lodówce - wyszedł pyszny!

Spaghetti z autorskim sosem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Spaghetti z autorskim sosem

 

  • 250 gram makaronu spaghetti
  • 15 dag szykni z indyka
  • 15 dag żółtego sera
  • 0,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor
  • 5-6 łyżek ketchupu
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • troche oleju
  • pieprz i sól
  • bazylia

Sposób przygotowania:

Spaghetti z autorskim sosem
1. Cebulke kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem oleju. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Szynke ucieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie razem z pomidorem dodajemy do zrumienionej cebulki. Doprawiamy solą i pieprzem.


2. kiedy pomidory zaczną się rozpadać dodajemy przeciśnięty czosnek oraz ketchup i odcedzoną kukurydzę. Wszystko dokładnie mieszamy i ponownie doprawiamy do smaku pieprzem i solą oraz dodając nieco suszonej bazyli.


3. makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok 12 minut), po czym go odcedzamy i układamy na talerzu. Spaghetti polewamy obficie gorącym sosem i posypujemy startym serem żółtym.
Spaghetti z autorskim sosem
pomidory obieramy ze skórki, by ta poźniej nie psuła wyglądu sosu
Spaghetti z autorskim sosem
jeśli mamy ketchup łagodny warto dodac nieco ostrej papryki
Spaghetti z autorskim sosem
gorący sos posypujemy startym serem, który nada smaku