Spaghetti z boczkiem i bobem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Do spaghetti pasują wszystkie dodatki, więc można więc dodać, to co mamy pod ręką lub to na co akurat mamy ochotę ;)

Spaghetti z boczkiem i bobem

Składniki:

Spaghetti z boczkiem i bobem

 

  • 250 g spaghetti
  • 200 g boczku wędzonego
  • 250 g bobu
  • 200 ml śmietany 30%
  • 50 g kremowego serka topionego
  • 1/2 białej cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka koperku
  • woda i odrobina soli do gotowania bobu i makaronu

Sposób przygotowania:

Spaghetti z boczkiem i bobem

ETAP 1:

Spaghetti z boczkiem i bobem
Pokrojony w kostkę boczek i cebulę podsmażamy

Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, studzimy i obieramy z łupin.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Boczek kroimy w dużą kostkę, a cebulę w dowolne kawałki. Podsmażamy razem na 1 łyżce oleju.

ETAP 2:

Spaghetti z boczkiem i bobem
Do zrumienionego boczku dodajemy wcześniej ugotowany bób

Do boczku z cebulą dodajemy ugotowany i obrany z łupin bób. Mieszamy.

ETAP 3:

Spaghetti z boczkiem i bobem
Przygotowany sos mieszamy z makaronem spaghetti

Całość zalewamy śmietaną i dodajemy serek topiony. Podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu, aż serek się rozpuści.
Na koniec dodajemy posiekany koperek i mieszamy z wcześniej ugotowanym makaronem.