Sposób przygotowania:
Spaghetti z brukselką i orzechami
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Boczek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na głębokiej patelni lub woku aż wytopi się z niego tłuszcz. Jeśli jest go zbyt mało, możemy dodać 1-2 łyżeczek oliwy lub oleju. Gotowe skwarki przekładamy łyżką cedzakową na papier. Brukselkę kroimy w bardzo cienkie paski. Czosnek przeciskamy lub kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu przez 30 sekund. Dodajemy brukselkę. Po 2 minutach wlewamy wodę, doprawiamy solą i papryką. Dusimy do miękkości. Dokładamy połowę startego na drobnych oczkach sera i sok z cytryny. Dodajemy ugotowany makaron, skwarki i doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy potrząsając patelnią. Tak przygotowane spaghetti podajemy posypane resztą sera i grubo posiekanymi orzechami.