Sposób przygotowania:
Spaghetti z groszkiem i pomarańczowym kurczakiem
Kurczak: Mięso umyć, dobrze osuszyć. Zdjąć skórę i wytrybować. Rozbić tłuczkiem do mięsa. Do miseczki wycisnąć sok z całej pomarańczy. Dodać przyprawy i dobrze wymieszać. Dodać porcje mięsa i odłożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzać i usmażyć mięso bez tłuszczu. Delikatnie ostudzić i pokroić w małą kostkę. Sos: W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w małą kostkę. Następnie dodać obraną marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. Marchewkę zeszklić. Pieczarki obrać i także pokroić w cienkie plasterki. Dodać do garnka. Smażyć aż marchewka będzie na wpół miękka. Dodać groszek. Wcześniej go odcedzić i przelać wodą i znów odcedzić. Pomidory zmiksować na gładko. Do garnka z warzywami dodać mąkę i dobrze wymieszać ją z zawartością. Dodać pomidory i zagotować. Doprawić solą, pieprzem oraz octem i cukrem. Zagotować. Dodać pokrojonego kurczaka i gotować razem jeszcze 5-7 minut. Makaron ugotować do miękkości i podawać z sosem. Smacznego!