ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Spaghetti z klopsikami w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i bardzo pożywne danie, klasyczne spaghetti z mięsnymi pulpetami.

Spaghetti z klopsikami w sosie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Spaghetti z klopsikami w sosie

 

  • 500 g mięsa mielonego
  • makaron spaghetti
  • 2 puszki pomidorów
  • natka pietruszki
  • 1 bułka
  • bułka tarta
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz
  • 1 kostka rosołowa
  • ser żółty lub parmezan (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Spaghetti z klopsikami w sosie
Mięso mielone mieszamy z jajkami, posiekaną natką pietruszki, namoczoną i odciśniętą bułką (najlepiej kajzerką) oraz bułką tartą. Wszystkie te składniki wyrabiamy na gładką masę, dodajemy sól i pieprz. Z masy formujemy klopsiki. W rondlu rozpuszczamy kostkę rosołową w odpowiedniej ilości wody (patrz na opakowaniu kostek). Dodajemy pomidory z puszki razem z zalewą. Wszystko podgrzewamy, solimy dodatkowo w razie potrzeby i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy klopsiki i na wolnym ogniu dusimy wszystko pod przykryciem (bardzo wolno). Pod koniec duszenia klopsów ściągamy pokrywkę aby nadmierna woda odparowała. Sos doprawiamy pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron wykładamy na talerze, układamy na nim klopsiki i podlewamy sosem pomidorowym. Danie możemy posypać żółtym serem lub parmezanem. Smacznego!
Spaghetti z klopsikami w sosie
Mięso na klopsiki przygotowujemy bardzo podobnie jak na zwykłe kotlety mielone.
Spaghetti z klopsikami w sosie
Uformowane klopsiki będą dusić się w sosie pomidorowym przez co nabiorą doskonałego smaku.
Spaghetti z klopsikami w sosie
Najlepiej użyć pomidorów w puszcze które są już krojone.