Sposób przygotowania:
spaghetti z krewetkami w sosie
W rondelku rozgrzać oliwę z masłem na średnim ogniu. Dodać posiekany czosnek oraz pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę, smażyć kilkanaście sekund aż czosnek się zrumieni. Wlać wino, dodać koncentrat pomidorowy i gotować 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Do sosu dodać umyte krewetki obrane z pancerzyków, zwiększyć ogień i gotować 2 minuty, cały czas mieszać. Gdy krewetki zrobią się różowe zmniejszyć ogień i dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem do smaku, gotować aż sos zgęstnieje. Dość duży półmisek (np taki do zapiekanek) ogrzać w mikrofali, przełożyć na niego makaron, polać sosem i posypać natką pietruszki. Wymieszać i szybko podawać. Danie świetne z lampką białego wina.