mikasia

mikasia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

spaghetti z krewetkami w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

wyborne i apetyczne danie które zaskoczy nawet wymagających gości:)

spaghetti z krewetkami w sosie

Składniki:

spaghetti z krewetkami w sosie

 

  • na 4 porcje:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki białego wina wytrawnego
  • 450 g makaronu spaghetti
  • 350 g krewetek tygrysich
  • 125 ml gęstej śmietany
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

spaghetti z krewetkami w sosie
W rondelku rozgrzać oliwę z masłem na średnim ogniu. Dodać posiekany czosnek oraz pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę, smażyć kilkanaście sekund aż czosnek się zrumieni. Wlać wino, dodać koncentrat pomidorowy i gotować 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Do sosu dodać umyte krewetki obrane z pancerzyków, zwiększyć ogień i gotować 2 minuty, cały czas mieszać. Gdy krewetki zrobią się różowe zmniejszyć ogień i dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem do smaku, gotować aż sos zgęstnieje. Dość duży półmisek (np taki do zapiekanek) ogrzać w mikrofali, przełożyć na niego makaron, polać sosem i posypać natką pietruszki. Wymieszać i szybko podawać. Danie świetne z lampką białego wina.