Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Spaghetti z krewetkami w sosie maślano-czosnkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo szybkie, a jednocześnie smaczne danie. Maślany sos z nutą czosnku i pietruszki sprawia, że spaghetti rozpływa się w ustach.

Spaghetti z krewetkami w sosie maślano-czosnkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Spaghetti z krewetkami w sosie maślano-czosnkowym

 

  • 200-250 g krewetek tygrysich
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 2/3 szklanki bulionu
  • 3 czubate łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chili
  • parmezan do starcia

Sposób przygotowania:

Spaghetti z krewetkami w sosie maślano-czosnkowym
Krewetki pozbawiamy pancerzyków i jelitek. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno.

Na patelni rozgrzewamy masło (2 łyżki), podsmażamy czosnek i cebulę, aż cebula będzie szklista. Dodajemy natkę pietruszki i bulion, podgrzewamy, aż sos się nieco zagęści. Wrzucamy krewetki. Smażymy krótko, aż zmienią kolor na różowy. Dodajemy sól, pieprz, chili. Na koniec dodajemy łyżkę masła i podgrzewamy, aż się rozpuści w sosie.

Równolegle w drugim garnku gotujemy makaron. Ugotowany makaron odcedzamy, łączymy z sosem.

Przed podaniem spaghetti posypujemy startym parmezanem.
Spaghetti z krewetkami w sosie maślano-czosnkowym
Do sosu dodałam również cebulę i sporo pietruszki suszonej