slodkieokruszki

slodkieokruszki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 84]

Omlet jabłkowo-miodowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosty, pyszny, idealny na śniadanie. Wspaniale smakuje w towarzystwie filiżanki ulubionej herbaty. Spróbujcie.

Omlet jabłkowo-miodowy

Składniki:

Omlet jabłkowo-miodowy

 

Sposób przygotowania:

Omlet jabłkowo-miodowy
Do jednej miski wbijam żółtko, do drugiej białko. Białko miksuję z miodem na najwyższych obrotach (piana nie musi być sztywna, ale powinna powiększyć objętość). Żółto miksuję z startym grubych oczkach jabłkiem, mlekiem i mąką. Następnie dodaję ubite białko i delikatnie mieszkam składniki łyżką tylko do połączenia. 

Omlet smażę z każdej strony.

Najłatwiej obrócić omlet w następujący sposób - zsuwam go z patelni na talerz. Następnie przykrywam patelnią i obracam, tak aby omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.

Omlet podaję sam lub posypany delikatnie cukrem pudrem.