Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 909]

Spaghetti z krewetkami w sosie z mango

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaki wakacji to dla mnie tropikalne owoce oraz owoce morza. A gdyby tak połączyć je w jednym daniu? Krewetki pysznie smakują w słodko-ostrym sosie na bazie mango.

Spaghetti z krewetkami w sosie z mango Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Spaghetti z krewetkami w sosie z mango

 

  • 200 g krewetek black tiger
  • 200 g makaronu spaghetti (u mnie makaron brązowy)
  • dojrzałe mango
  • 1/2 papryczki chili
  • duży ząbek czosnku
  • 150 ml białego wina
  • Sól
  • Pieprz
  • Kolendra świeża lub w ziarnach
  • Imbir
  • Łyżeczka masła
  • Parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

Spaghetti z krewetkami w sosie z mango
Krewetki pozbawiamy pancerzyków i jelitek.

Mango obieramy, usuwamy pestkę, miąższ kroimy w kostkę.

Czosnek i chili drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek i chili, wrzucamy krewetki i mango,podsmażamy chwilę, przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem, kolendrą (świeżą lub ziarnami rozgniecionymi w moździerzu). Wlewamy wino, dusimy, aż alkohol częściowo odparuje, a sos się zagęści. Na koniec doprawiamy do smaku, dodajemy masło.

W międzyczasie gotujemy makaron al dente.

Makaron odcedzamy, wrzucamy do sosu, razem podgrzewamy. Przed podaniem danie posypujemy startym parmezanem.
Spaghetti z krewetkami w sosie z mango
Krewetki smażone na patelni razem z mango