Spaghetti to rodzaj długiego, cienkiego makaronu. Zazwyczaj polewamy go sosem i dodatkowo posypujemy serem. Danie to przywędrowało do nas z Italii i jest w naszym kraju bardzo popularne. Możemy je przygotować na tyle szybko i łatwo, że bywa częstym gościem na naszych stołach.
Sos do spaghetti może przybierać różne postacie, najbardziej znane są bolonese, neapolitański oraz carbonara. Warto przyrządzić go samodzielnie w domu, nie kupować gotowców. Do jego przygotowania możemy użyć świeżych pomidorów, czosnku i bazylii lub kremowego sera pleśniowego, zielonego groszku i natki pietruszki. Oczywiście sami możemy zdecydować z czym podamy nasze pyszne spaghetti.

Makaron z kurczakiem

Makaron z kurczakiem

Makaron spaghetti można podawać również z kurczakiem. Przyrządzamy go na różne sposoby, każdy doda do niego ulubione produkty. Świetnie pasować będzie do niego sos  śmietanowo serowy lub z serka topionego. Do makaronu z kurczakiem możemy dodać brokuły, pieczarki, czy pora
Pomysł na to danie ułatwi nam otworzenie lodówki i przejrzenie jej zawartości, zawsze znajdzie się składnik, który nas zainspiruje

Sos carbonara

Sos carbonara

Do przygotowania sosu carbonara nie potrzeba wiele składników- jajka, boczek, kremowa śmietaną,  oliwa, przyprawy i oczywiście makaron. Tyle wystarczy by stworzyć to przepyszne danie. Zrumieniony, chrupiący boczek, jedwabisty, kremowy sos śmietanowo-jajeczny, a wszystko w towarzystwie   cienkich nitek spaghetti. 

Makaron carbonara jest sycący i smaczny, to dobry pomysł na szybki, codzienny obiad.

Sos węgierski

Sos węgierski

Sos węgierski można przygotować na bazie karkówki wieprzowej z dodatkiem marchwi i papryki. Niezbędnymi przyprawami są: sól, czarny pieprz mielony i ziarnisty, ziele angielskie oraz liść laurowy, a pikanterii nada potrawie mielona papryka. Sos po węgiersku doskonale komponuje się z plackami ziemniaczanymi, można go również serwować z pieczywem. Sos do placków po węgiersku zagęszcza się zawiesiną z mąki lub koncentratem pomidorowym. Prawdziwym przysmakiem jest sos węgierski z pieczarkami, wołowiną i czerwoną oraz żółtą papryką.

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese to jeden z bardziej popularnych sosów podawanych z tym pysznym makaronem. Jest to danie typowo włoskie, uwodzące swoim smakiem i aromatem. Przyrządza się je z mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego z dodatkiem warzyw- pomidorów, selera, pietruszki i marchewki. Tradycyjnie dolewa się do niego czerwone wino, jednak można je pominąć. Aromatyzujemy go czosnkiem, bazylią, tymiankiem oraz oregano. Możemy oczywiście użyć innych ulubionych przypraw. Ważne by sos długo gotować na małym ogniu, wtedy uzyska on odpowiednią konsystencję i smak.

Sos do spaghetti bez mięsa

Sos do spaghetti bez mięsa

Sos do spaghetti możemy przygotować bez dodatku mięsa,jest to alternatywa dla wegetarian. Do jego wykonania wykorzystujemy wszelkie warzywa i sery.  Najchętniej  i najczęściej pojawia się na naszych stołach sos pomidorowy do makaronu, jednak możliwości jest mnóstwo, więc nie bójmy się monotonii. Taki szybki obiad, dodatkowo bezmięsny przyrządzimy z  warzyw korzeniowych, cukinii,dyni, czy papryki. 

Sos meksykański

Sos meksykański

Sos meksykański to zbiorcza nazwa wielu rodzajów różnych dipów i dodatków do potraw. Najpopularniejsze są meksykańskie salsy, czyli sosy przyrządzane na zimno, np. z pomidorów. Guacamole to kolejny bardzo znany meksykański przysmak. To gęsty dip z awokado, soku z cytryny, soli i czosnku. Sos meksykański można też przyrządzić z pomidorów z dodatkiem czerwonej fasoli i chili. Jest wyśmienity do tortilli, makaronu, a nawet pizzy.

Sos pieprzowy

Sos pieprzowy

Sos pieprzowy jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych. Ma wyrazisty smak i aromat. Przygotowując sos, należy zwrócić szczególną uwagę na masło. Powinno ono być o wysokiej zawartości tłuszczu – około 80 procent – po to, by uniknąć mieszaniny innych tłuszczów roślinnych. Do sosu należy przygotować również świeżo mielony pieprz, mąkę, wodę, ostrą musztardę oraz szklankę białego wina (lub bulionu). Na zimno może służyć jako dip do przekąsek.

Sos myśliwski

Sos myśliwski

Sos myśliwski idealnie nadaje się do smażonych mięs, makaronów i kasz. Odznacza się intensywnym smakiem i aromatem. Przygotowuje się go z suszonych grzybów, boczku, cebuli, masła, pomidorów, mąki, ogórka kiszonego, musztardy, mielonej papryki, soli i pieprzu. Można do niego dodać również czerwone wino, które nada szczególnie ciemnym mięsom, wyrazistości smaku. Sos podaje się w sosjerce lub polewając nim danie.

Sos karmelowy

Sos karmelowy

Sos karmelowy doskonale nadaje się naleśników, ciastek, gofrów, lodów i wszelkiego rodzaju innych deserów. Do jego przygotowania potrzeba odrobiny śmietanki 36-procentowej, szklanki cukru, paru łyżek masła, soli i wody. Na patelni z wodą podgrzewa się cukier, aż nabierze złoto-brązowego koloru. Następnie dodaje masło i śmietanę do momentu połączenia z karmelem. Gotowy, schłodzony sos karmelowy można przechowywać w lodówce do trzech tygodni.

Sos pomidorowy do spaghetti

Sos pomidorowy do spaghetti

Sos pomidorowy do spaghetti możemy przyrządzić dosłownie w kilka chwil. Danie to pełne jest śródziemnomorskich  smaków i aromatów. W pochmurny dzień będzie wspomnieniem lata. Do przygotowania sosu potrzebujemy przede wszystkim pomidorów, możemy użyć świeżych lub z puszki. Oliwy, czosnku i przypraw, do wyboru bazylii, tymianku, oregano, natki pietruszki lub innych ulubionych. Dodatkowo urozmaicamy naszą potrawę oliwkami, cukinią, papryką, czy ulubioną wędliną. 

Sos balsamiczny

Sos balsamiczny

Sos balsamiczny jest smaczny oraz szybki i prosty w przygotowaniu. Doskonale komponuje się z pieczywem, sałatkami, warzywami (świeżymi i przetworzonymi), sałatkami, mięsem, wędlinami, serami oraz marynatami. Dressing można nawet dodawać do wypieków, owoców i deserów. Sos powstaje na bazie octu balsamicznego. Odrobinę kwaśnego płynu należy wlać do miski, a następnie dodać oliwę z oliwek, miód (albo syrop klonowy), mielony pieprz czarny, a także sól morską. Opcjonalnie można wsypać szczyptę cynamonu, kardamonu i imbiru. W ten sposób dressing będzie bardziej aromatyczny i nabierze korzennego smaku. Wszystkie składniki miesza się i odstawia do lodówki na 15 minut. Dzięki temu smak sosu ujednolici się.

Sos curry

Sos curry

Sos curry przygotowuje się z mlekiem, śmietaną lub jogurtem. Należy do niego dodać przyprawę curry, masło, bulion warzywny, cebulę i mąkę, sól i pieprz. Można też wkroić jabłko, dzięki któremu sos zyska słodki posmak. Jogurtowy sos curry przyrządza się z sosem sojowym, sezamem i czosnkiem. Do dekoracji używa się np. natki pietruszki. Curry najlepiej pasuje do mięs, szczególnie do kurczaka.

Sos duński

Sos duński

Sos duński, inaczej Remoulade, przygotowuje się z majonezu, śmietany, musztardy Dijon, marchewki, szczypiorku, małosolnego ogórka i cebuli. Doprawia się go sokiem z cytryny, czosnkiem, kurkumą, cząbrem, solą oraz pieprzem. Surowe warzywa należy drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami. Sos duński to doskonały dodatek do hamburgerów, mięs i wędlin.

Polecane przepisy do kategorii Sos do spaghetti

Znaleźliśmy 70 przepisów w kategorii Sos do spaghetti