Sposób przygotowania:
Spaghetti z kurczakiem w sosie kurkowymPrzygotowanie sosu - cz.1
Kurki przebieramy, dokładnie myjemy, oczyszczamy. Oczyszczone kurki kroimy na mniejsze kawałki mniejsze kurki pozostawiamy w całości). Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy kurki i smażymy, aż będą miękkie, a woda z grzybów odparuje. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie sosu - cz.2
Do kurek dodajemy bulion i podgrzewamy, aż sos się zredukuje. Dodajemy śmietanę i podgrzewamy dalej. Próbujemy sos i ewentualnie dodajemy jeszcze trochę soli i pieprzu. W międzyczasie gotujemy makaron spaghetti.
Przygotowanie mięsa
W międzyczasie przygotowujemy pierś z kurczaka. Mięso opłukujemy, osuszamy, wykrajamy błony i kostki, mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką mieloną. Mięso smażymy na oleju.
Wykończenie sosu
Szczypiorek i natkę siekamy.
Pierś z kurczaka wraz z wytopionym tłuszczem dodajemy do sosu, podgrzewamy razem. Ma koniec dodajemy natkę i szczypiorek.
ETAP 5:
Gotowy sos łączymy z makaronem, mieszamy. Przed podaniem spaghetti możemy posypać startym parmezanem.