Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Spaghetti z łososiem i sosem brokułowo-koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszne i szybkie danie obiadowe, które zachwyca delikatnym smakiem i pięknym, zielonym kolorem. Makaron spaghetti w sosie z dodatkiem łososia, brokuła i dużej ilości koperku posmakuje każdemu!

Spaghetti z łososiem i sosem brokułowo-koperkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Spaghetti z łososiem i sosem brokułowo-koperkowym

 

  • 350 g świeżego filetu z łososia bez skóry
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 brokuł
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz
  • olej lub oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Spaghetti z łososiem i sosem brokułowo-koperkowym

Przygotowanie łososia:

Spaghetti z łososiem i sosem brokułowo-koperkowym
Łosoś pokrojony w kostkę potrzebny do przygotowania sosu

Rybę pokroić w dość dużą kostkę, brokuła podzielić na różyczki, wymyć, ugotować w osolonym wrzątku przez 6 minut, odcedzić, zahartować zimną wodą.

Przygotowanie sosu:

Spaghetti z łososiem i sosem brokułowo-koperkowym
Przygotowanie sosu z brokuła i świeżego koperku

Brokuła zblendować z drobno posiekanym koprem, następnie powoli wlewać śmietankę i dodawać czosnek przeciśnięty przez praskę ciągle blendując.

Smażenie łososia:

Spaghetti z łososiem i sosem brokułowo-koperkowym
Łosoś pokrojony w kostkę w trakcie smażenia

W głębokiej patelni rozgrzać olej lub oliwę, wrzucić pokrojoną rybę, posypać ją solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Przesmażyć przez 2 minuty ciągle mieszając.

Kończenie dania:

Spaghetti z łososiem i sosem brokułowo-koperkowym
Łosoś w sosie z brokuła i koperku w trakcie gotowania

Wlać sos, całość zagotować, wlać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem według uznania.

Wrzucić ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać. Gotować chwilę, aby danie było gorące i podawać. Smacznego!