mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Książka Kucharska: Szaszłyki - najlepsze przepisy

Szaszłyki z łososia na cukiniowym spaghetti

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Da się gotować smacznie bez soli:) Zioła, cytryna, łosoś i warzywa genialnie się dopełniają nawzajem, a całe danie które porywa lekkością, świeżym smakiem. Szaszłyki wyszły tak smaczne, że już mam zamówienie na następny rybny obiad;)

Szaszłyki z łososia na cukiniowym spaghetti

Składniki:

Szaszłyki z łososia na cukiniowym spaghetti

 

  • 400g filetu łososia (bez skóry)
  • 300g pomidorków koktajlowych czerwonych, żółtych (cherry, śliwkowe)
  • pół cytryny
  • pieprz cytrynowy
  • tymianek
  • listki bazylii
  • oliwa
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki tartego w grube wiórki parmezanu
  • suszone pomidory w młynku

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z łososia na cukiniowym spaghetti
Cukinię pokroić w paski za pomocą obieraczki do warzyw (julienne).Rybę doprawić pieprzem, roztartym tymiankiem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na godzinę. Następnie pokroić w kostkę (ok 2cm), na przemian z pomidorkami i bazylia nasadzić na patyczki do szaszłyków.

Grillową patelnię rozgrzać, posmarować oliwą, ułożyć szaszłyki, smażyć 1-2 minuty z każdej strony. Cukinię wrzucić do wrzątku, gotować 1 minutę (od momentu wrzucenia), od razu odcedzić. Skropić cytryną, wyłożyć na talerz.

Szaszłyki prosto z patelni położyć na cukiniowym spaghetti, żeby smaki się przegryzły. Posypać parmezanem, suszonymi pomidorami. Smacznego! 

Tagi:

cukinia