Spaghetti z mielonym mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Patelnię rozgrzać, wlać na nią oliwę, po chwili wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę oraz wołowinę. Rozbijaj widelcem grudki i mieszaj.

Spaghetti z mielonym mięsem

Składniki:

Spaghetti z mielonym mięsem

 

  • ½ opakowania spaghetti;
  • ½ kg mielonej wołowiny (może być siekana lub mielona przez grube sitko maszynki);
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek;
  • 1 cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 łodygi selera naciowego;
  • 2 marchewki starte na tarce;
  • ½ pęczka natki pietruszki;
  • gałązka rozmarynu;
  • 1 kieliszek czerwonego wina;
  • 4 pomidory rzymskie lub 1 puszka pomidorów;
  • ½ l wywaru;
  • 30 g parmezanu;
  • świeże oregano do posypania

Sposób przygotowania:

Spaghetti z mielonym mięsem
Patelnię rozgrzać, wlać na nią oliwę, po chwili wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę oraz wołowinę. Rozbijaj widelcem grudki i mieszaj. Gdy wołowina stężeje dodaj czosnek, marchewkę, rozmaryn, seler (pozbawiony włókien i pokrojony w kostkę) i smaż przez 6-7 minut. Dolej wino, posól, popieprz, dodaj natkę pietruszki, zamieszaj do odparowania wina. Dodaj pomidory obrane i posiekane, zalej częścią wywaru. Duś pod przykryciem przez 1,5 godziny na małym ogniu dolewając wywar aby potrawa nie przywarła do patelni. Ugotuj makaron al dente, odcedź, wymieszaj w rondlu z sosem. Posyp pokrojonym świeżym oregano i posyp tartym parmezanem.

Tagi:

wołowina