grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Spaghetti z salsą verde

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Spaghetti z salsą verde z bazylii, tymianku, szczypiorku z dodatkiem filecików anchois, kaparów i czosnku, to przepis na szybki i niezwykle aromatyczny obiad z makaronem w roli głównej.

Spaghetti z salsą verde

Składniki:

Spaghetti z salsą verde

 

  • 320 g spaghetti
  • bazylia, tymianek, szczypiorek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 5 filetów anchois
  • 1 łyżeczka kaparów
  • oliwa extravergine
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Spaghetti z salsą verde

Przygotowanie salsy verde

Spaghetti z salsą verde
Salsę verde możemy wzbogacić dodatkiem dowolnych ziół.

W malakserze bledujemy fileciki anchois odsączone z oleju, kapary, obrany ząbek czosnku, listki bazylii, tymianku i szczypiorek. Stopniowo dodajemy oliwę extravergine.

Doprawiamy solą i pieprzem. Całość blendujemy na jednolitą masę.

Przygotowanie spaghetti z salsą verde

Spaghetti z salsą verde
Spaghetti możemy zastąpić dowolnym rodzajem makaronu.

Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody.

Spaghetti odsączamy i łączymy z salsą. Makaron posypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.