Kaska Lex

Kaska Lex

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Spanakopitakia - rożki ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Spanakopitakia - megaśnie pyszne rożki z ciasta filo faszerowane szpinakiem, fetą, cebulką, papryką i świeżym oregano. O! Jedliście takie kiedyś?

Spanakopitakia - rożki ze szpinakiem

Składniki:

Spanakopitakia - rożki ze szpinakiem

 

  • 1. Mrożony szpinak firmy Hortex;
  • 2. Czerwona papryka
  • 3. Kilka ząbków czosnku;
  • 4. 150 g. sera feta;
  • 5. Opakowanie ciasta filo;
  • 6. Pół szklanki oliwy;
  • 7. Cebula;
  • 8. Świeże oregano

Sposób przygotowania:

Spanakopitakia - rożki ze szpinakiem
Szpinak, cebulkę, czosnek i oregano zeszklić na patelni na łyżce oliwy. Na koniec dodać ser feta. Wymieszać wszystko, żeby powstała jednolita masa. Ciasto filo- płaty pokroić wzdłuż w pasy o szerokości 5 cm. Posmarować pierwszy oliwą, ułożyć na nim drugi i także posmarować oliwą. Układać na nich farsz i zwijać w trójkątne pierożki. Zrobić tak z całym ciastem, wykorzystując cały farsz. Piec w temp. 170 stopni aż się zrumienią.