Sposób przygotowania:
Specjalny tort rafaello na ważne okazje
Przygotowanie: Jajka dokładnie umyć.Oddzielić żółtka od białek do osobnych pojemników.Do żółtek dosypać cukier i w trakcie ucierania dosypywać powoli cukier puder.Całość dokładnie ale lekko wymieszać.Mąkę wraz z proszkiem wymieszać,dosypać do żółtek.Jeszcze raz dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką( nie dopuścić by były grudki cukru). Przygotować tortownicę smarując ją i oprószając leciutko bułką tartą.Nadmiar bułki strzepać.Wylewać kulistymi ruchami puszystą masę.Piec około 30-35 minut w temp.160.170 s.c Przygotować nadzienie: Czekoladę rozpuścić i zostawić do stygnięcia.Śmietanę kremówkę ubić ze zwykłą śmietaną. Ostudzony tort wyjąć z tortownicy i od razu ułożyć spód w pudełku.Na spód dodajemy obficie zmiksowaną bitą śmietanę.Polewamy lekko połową ostygniętej czekolady i zatykamy drugą częścią tortu.Na wierzch wylewamy resztę czekolady.Delikatnie wyciskamy napis i układamy ozdobne różyczki.Wokół tortu wyciskamy śmietanę w fantazyjne kwiatuszki.Boki tortu dokładnie obsypać wiórkami kokosowymi.Tak przechowywać w lodówce do stężenia.
smakosz 1988
Netka
smakosz 1988
Ale to jest mój tort.Spójrzcie zresztą na nadgniecione pudełko.Trudno mi było wkładać masę.
evita0007
No to jak sama zrobiłas to zaprezentuj nam kolejne etapy przygotowania co ? A tak w ogóle robiłaś go z mamą ? Ja myślałam że jak dla mamy,to ma być niespodzianka ! ;)
smakosz 1988
A gdzie ja napisałam że tort dla mamy? Tort dla siostry.a robiłam go z mamą,dlatego efekt opłakany
Netka
Dziewczyno,gdybyś smarowała masę na biszkop położony w pudełku to to pudełko wyglądało by zupełnie inaczej,Ty chyba nie masz pojecia o pieczeniu ciast:)
misia14
"Śmietanę kremówkę ubić ze zwykłą śmietaną" co to znaczy??? w składnikach nie ma innej śmietany podanej...
Sierra Papa
Myślę, że ten tort mógł zostać kupiony, stąd informacji brak
evita0007
Piękny.W jakiej cukierni go kupiłaś ? ;)
smakosz 1988
Oj tak napewno mnie stać na kupno tortu.Oczywiście.Kupiłam ale składniki.
smakosz 1988
Ja dodawałam białka.Apropo śmietany kremówki.Kupiłam śmietan fix"śnieżka" zrobiłam,dolałam śmietany 30% i całość wymiksowałam.
misia14
to dlaczego w składnikach piszesz o śnieżce a w ogóle jej nie używałaś a teraz wspominasz że dodałaś śmietan-fix...to są 2 różne produkty....i ten przepis jest nieprecyzyjny.....moją wątpliwość budzi również to czy na wierzchu tortu jest polewa z czekolady...
ppaulineczkka2
1) Do biszkoptu dodaje się białka, o których tu się nie wspomina.
2) Moim zdaniem do śmietany należy dodać żelatyny, żeby była bardziej gęsta (lepiej się wtedy kroi tort).