Specjalny tort rafaello na ważne okazje

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

najlepszy tort jaki robiłam wraz z mamą ;-) polecam dokupywać różyczki są rewelacyjne.

Specjalny tort rafaello na ważne okazje

Składniki:

Specjalny tort rafaello na ważne okazje

 

  • Składniki:
  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa śmietankowa:
  • 1 litr śmietany 30%
  • 25 dag białej czekolady
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka"
  • Do dekoracji:
  • 5 dag białej czekolady
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Specjalny tort rafaello na ważne okazje
Przygotowanie: Jajka dokładnie umyć.Oddzielić żółtka od białek do osobnych pojemników.Do żółtek dosypać cukier i w trakcie ucierania dosypywać powoli cukier puder.Całość dokładnie ale lekko wymieszać.Mąkę wraz z proszkiem wymieszać,dosypać do żółtek.Jeszcze raz dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką( nie dopuścić by były grudki cukru). Przygotować tortownicę smarując ją i oprószając leciutko bułką tartą.Nadmiar bułki strzepać.Wylewać kulistymi ruchami puszystą masę.Piec około 30-35 minut w temp.160.170 s.c Przygotować nadzienie: Czekoladę rozpuścić i zostawić do stygnięcia.Śmietanę kremówkę ubić ze zwykłą śmietaną. Ostudzony tort wyjąć z tortownicy i od razu ułożyć spód w pudełku.Na spód dodajemy obficie zmiksowaną bitą śmietanę.Polewamy lekko połową ostygniętej czekolady i zatykamy drugą częścią tortu.Na wierzch wylewamy resztę czekolady.Delikatnie wyciskamy napis i układamy ozdobne różyczki.Wokół tortu wyciskamy śmietanę w fantazyjne kwiatuszki.Boki tortu dokładnie obsypać wiórkami kokosowymi.Tak przechowywać w lodówce do stężenia.