Sposób przygotowania:
Spitzbuben ciasteczka
Migdały kruszymy w rozdrabniaczu lub rozbijamy w moździerzu . Na tarce o małych oczkach ucieramy skórkę cytrynową.
Do misy robota wsypujemy mąkę, cukier trzcinowy i waniliowy oraz pokruszone migdały i startą wcześniej skórkę cytrynową.
Do tego wbijamy jajko i dajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wyrabiamy na małych obrotach ciasto aż osiągniemy jednolitą, zwartą konsystencję.
Wkładamy do woreczka i na 2 godziny przekładamy do lodówki do schłodzenia.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy dowolne kształty.
Pieczemy w 180 C około 10 minut. Po upieczeniu odkładamy na kratkę do ostygnięcia.
Na wystudzone ciastka nakładamy dżem oraz posypujemy cukrem pudrem.
Do misy robota wsypujemy mąkę, cukier trzcinowy i waniliowy oraz pokruszone migdały i startą wcześniej skórkę cytrynową.
Do tego wbijamy jajko i dajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wyrabiamy na małych obrotach ciasto aż osiągniemy jednolitą, zwartą konsystencję.
Wkładamy do woreczka i na 2 godziny przekładamy do lodówki do schłodzenia.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy dowolne kształty.
Pieczemy w 180 C około 10 minut. Po upieczeniu odkładamy na kratkę do ostygnięcia.
Na wystudzone ciastka nakładamy dżem oraz posypujemy cukrem pudrem.
SylaUla