superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Spitzbuben ciasteczka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Spitzbuben to słodkie i aromatyczne ciasteczka wypiekane tradycyjnie w Niemczech na Boże Narodzenie. Są delikatne, kruche i smakują rewelacyjnie.

Spitzbuben ciasteczka

Składniki:

Spitzbuben ciasteczka

 

Sposób przygotowania:

Spitzbuben ciasteczka
Migdały kruszymy w rozdrabniaczu lub rozbijamy w moździerzu . Na tarce o małych oczkach ucieramy skórkę cytrynową.

Do misy robota wsypujemy mąkę, cukier trzcinowy i waniliowy oraz pokruszone migdały i startą wcześniej skórkę cytrynową.

Do tego wbijamy jajko i dajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wyrabiamy na małych obrotach ciasto aż osiągniemy jednolitą, zwartą konsystencję.

Wkładamy do woreczka i na 2 godziny przekładamy do lodówki do schłodzenia.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy dowolne kształty.

Pieczemy w 180 C około 10 minut. Po upieczeniu odkładamy na kratkę do ostygnięcia.

Na wystudzone ciastka nakładamy dżem oraz posypujemy cukrem pudrem.