Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Spód - ciasto do pizzy wg Elfi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto do domowej pizzy. Ja osobiście nie robię jednej dużej tylko kilka małych :) pizzerinki

Spód - ciasto do pizzy wg Elfi

Składniki:

Spód - ciasto do pizzy wg Elfi

 

  • 0,5 kostki drożdży (ok 50g)
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 0,5 szklani wody (do ciasta)
  • szklanka ciepłej wody (do drożdży)
  • 1 łyżka oleju (do ciasta)
  • 1 kg mąki
  • 3-4 łyżki oleju (na górę)
  • 4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Spód - ciasto do pizzy wg Elfi
Drożdże rozpuszczam w szklance ciepłej wody i dosypuje łyżkę mąki po czym mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce aby urosły. W tym czasie do miski wsypuje mąkę (niecały kilogram - dosypuje resztę gdy ciasto pod koniec zbytnio mi sie klei) cukier, sól, trochę wody i olej. Wszystko razem mieszam i dodaję drożdże (jeśli podwoiły swoją objętość). Ciasto powinno być elastyczne i nieklejące się zbytnio. Jeśli jest za twarde dolewam troszkę wody - jeśli zbyt klejące dosypię mąkę. Na blasze układam cztery małe pizze - koła (czasem zwyczajnie rozkładam całe ciasto na cała blaszkę ) Na osobnym spodeczku wlewam 3-4 łyżki oleju i mieszam z wyciśniętym czosnkiem i następnie palcami nacieram naszą pizzę. Baza gotowa - wystarczy naładować ulubione składniki. Smakówka!

Tagi:

ciasto