Sposób przygotowania:
Staropolska fasola
Namoczyć fasolę (przez noc) w zimnej, ale przegotowanej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie pod koniec soląc.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć wraz z posiekaną cebulą. Śliwki namoczyć, a potem pokroić w paski.
Podgrzać olej Wielkopolski, wrzucić do niego mąkę i usmażyć na jasnozłoty kolor. Połączyć tę zasmażkę ze szklanką wywaru z fasoli, dołożyć fasolę, stopiony boczek z cebulą, a także śliwki, miód i rodzynki. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć wraz z posiekaną cebulą. Śliwki namoczyć, a potem pokroić w paski.
Podgrzać olej Wielkopolski, wrzucić do niego mąkę i usmażyć na jasnozłoty kolor. Połączyć tę zasmażkę ze szklanką wywaru z fasoli, dołożyć fasolę, stopiony boczek z cebulą, a także śliwki, miód i rodzynki. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.