Lemonaga

Lemonaga

Starszy Kucharz
[Przepisów: 6]

Staropolska fasola

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na tradycyjną staropolską fasolę.

Staropolska fasola

Składniki:

Staropolska fasola

 

 

 

Sposób przygotowania:

Staropolska fasola
Namoczyć fasolę (przez noc) w zimnej, ale przegotowanej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie pod koniec soląc.

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć wraz z posiekaną cebulą. Śliwki namoczyć, a potem pokroić w paski.

Podgrzać olej Wielkopolski, wrzucić do niego mąkę i usmażyć na jasnozłoty kolor. Połączyć tę zasmażkę ze szklanką wywaru z fasoli, dołożyć fasolę, stopiony boczek z cebulą, a także śliwki, miód i rodzynki. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.



Tagi:

śliwki beza bezy