Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Staropolski sos z maślaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

nieco zmieniona wersja przepisu ze starej książki kucharskiej

Staropolski sos z maślaków Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Staropolski sos z maślaków

 

  • 350 gram mrożone maślaki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 250ml śmietany 30%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Staropolski sos z maślaków
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, przesmażamy na maśle z dodatkiem soli. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy rozmrożone i pozbawione nadmiaru wody grzyby - razem przesmażamy i doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, po czym wlewamy śmietankę i całość przesmażamy na wolnym ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Kiedy sos ma odpowiednią konsystencję to dodajemy koperek oraz doprawiamy całość do smaku. Sosem polewamy ziemniaki lub pieczeń do obiadu.
Staropolski sos z maślaków
Kiedy cebula się zarumieni dodajemy rozmrożone grzyby
Staropolski sos z maślaków
Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy,
Staropolski sos z maślaków
dodajemy koperek oraz doprawiamy całość do smaku.

Tagi:

przyprawy