Sposób przygotowania:
Staropolski sposób na żeberka z kapustą
Żeberka opłukać, podzielić na mniejsze kawałki odcinając nadmiar tłuszczu. Osolić, oprószyć mąką i zrumienić na oleju. Cebulę obrać,pokroić w plastry i dodać do zrumienionych żeberek również zrumienić na średniej tem. wlać szklankę wody i całość dusić pod przykryciem do lekko miękkich około 25 minut. Kapustę kiszoną pokroić i ugotować osobno na pół miękko. Podduszone mięso i kapustę układamy warstwami w płaskim rondlu. Całość podlewamy jeszcze wodą dodając kminek i wszystko dusimy razem około 35 minut aż mięso stanie się zupełnie miękkie odchodząc od kości. Słoninę kroimy na drobniutko i topimy na patelni do momentu kiedy skwarki staną się brązowawe i przestaną puszczać tłuszcz dodajemy jeszcze dwie łyżki mąki i cały czas mieszając aż stanie się rumiana wlewamy pół szklanki zimnej wody i mieszamy aby nie pozostały grudki tak rozprowadzoną mąkę ze słoninką wlewamy do żeberek i jeszcze doprowadzamy do wrzenia mieszając, dodajemy koncentrat pomidorowy i do smaku świeżo mielonego czarnego pieprzu do smaku. Podajemy z ziemniaczkami gotowanymi. Życzę smacznego :)