byku

byku

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Stefanka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Najlepiej smakuje mocno schłodzone, np. na drugi dzień. I polać polewą :

Stefanka

Składniki:

Stefanka

 

  • 1 litr mleka
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 1 szkl. cukru
  • kostka masła
  • 2 łyżki kakao
  • 5 paczek herbatników
  • ewentualnie bakalie
  • 1/2 masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki gorącej wody

 

Sposób przygotowania:

Stefanka
Mleko, masło, cukier - razem zagotować-mieszając. Wsypywać powoli kaszę manną, gdy zgęstnieje odstawić. Dodać kakao i ewentualnie bakalie - ja wolę bez. Blachę wyłożyć herbatnikami, wylać na nie masę i przykryć pozostałymi herbatnikami. Lekko docisnąć. Polać polewą i posypać wiórkami.