kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Stefanka podwójnie kremowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybkie i efektowne ciasto bez pieczenia , nie wymaga dużo pracy, gotowe w kilka chwil! zasmakuje każdemu łasuchowi !

Stefanka podwójnie kremowa

Składniki:

Stefanka podwójnie kremowa

 

  • przepis na blaszkę 35x25 cm

 

  • 2 duże opakowania kakowych herbatników
  • masa I:
  • litr mleka
  • 3/4 szklanki kaszy mannej
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • kostka dobrego masła
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

  • masa II:
  • 250 ml śmietanki 36 %
  • małe opakowanie serka mascarpone
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 śmietan fixy
  • łyżka cukru pudru
  • kieliszek likieru typu irish cream

 

  • dodatkowo czekolada do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Stefanka podwójnie kremowa
Na dnie formy ułożyć herbatniki. W garnku zagotować mleko,cukier i masło ,wsypać kaszkę i mieszać aż do uzyskania gęstej konsystencji,odstawic na kilka minut , podzielic na dwie części ,pierwsza wylac na herbatniki,ułożyc druga warstwę ciastek ,wyłożyć resztę masy,przykryc ciastkami ,odstawić do wystygnięcia .schłodzona śmietanke ubić z cukrem i śmietan fixami.W 1/4 szklanki wrzatku rozpuścić dokładnie żelatynę.Delikatnie przestudzić.Do śmietany dodac po łyżce serek mascarpone, wlac likier . Do letniej żelatyny dodac łyżkę śmietany,dokładnie wymieszać ,wlać do śmietany wymieszanej z serkiem ,szybko wymieszac i wylać na zimny placek.Posypac czekoladą ! schlodzić w lodówce.