iw1987

iw1987

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Stek barani wg iw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniały i aromatyczny smak ktury zaspokaja glód

Stek barani wg iw

Składniki:

Stek barani wg iw

 

 

Sposób przygotowania:

Stek barani wg iw
Mięso na stek barani musi być wybrane ze sztuki młodej, dobrze umięśnionej. Mięso umyć, osuszyć, wyjąć kość biodrową, włożyć do zaprawy na co najmniej 24 godziny dla skruszenia. Po wyjęciu miesa z zaprawy mięso obrać z warzyw, podzielić na drobniejsze kawałki, usunąć tłuszcz, błony, ścięgna. Wykrawać steki w poprzek włókien, rozpłaszczać lekko ręką lub płaską stroną drewnianego młotka na grubość ok: 2 cm i wyrabiać nożem, nie kształtując. Steki opruszyć solą, pieprzem i mąką. Smażyć na gorącym tłuszczu na zamówienie. Przy końcu smażenia z ziemniakami, zielonym groszkeim, fasolką szparagową lub kwaśnymi surówkami.