KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Stek delikatnie grilowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Proste, smaczne i wykwintne.

Stek delikatnie grilowany

Składniki:

Stek delikatnie grilowany

 

  • sztuka świeżego steka wołowego , najlepszy argentyński,
  • sałata do dekoracji,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • dobra oliwa
  • oliwki i zielenina do dekoracji,

Sposób przygotowania:

Stek delikatnie grilowany
Wybieramy ładny stek wołowy, myjemy, osuszamy a następnie nacieramy pieprzem, solą, skrapiamy oliwą i odkładamy do lodówki na 3 godziny. Ja stek jest zamarynowany wykładamy, przygotowujemy patelnię z małą ilością dobrej oliwy i smażymy krótko z każdej strony, 3-4 minuty tak aby w środku mięso było różowe i delikatne. Solimy dopiero po usmażeniu, jeśli zrobimy to wcześniej mięso będzie twarde i suche. Po usmażeniu wyciągamy na talerz, dekorujemy zieleniną, posypujemy delikatnie, pieprzem i solą do smaku a następnie skrapiamy dobrą oliwą. SMACZNEGO.

Tagi:

sałata