Sposób przygotowania:
Stek rozmarynowy nacierany czosnkiem
Jeden plaster dojrzewającego rostbefu wołowego ważący około 25 dag wyjmujemy z lodówki. Zostawiamy na 30 minut, aby przejął temperaturę pokojową. W międzyczasie możemy wyciąć wszelkie niedoskonałości. Następnie smarujemy go z dwóch stron olejem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowy. 2 szczypty rozmarynu sypiemy na suchą patelnię grillową. Gdy ją dobrze rozgrzejemy kładziemy wołowinę. Posypaną również rozmarynem. Smażymy z jednej strony 4 minuty. Następnie przewracamy, solimy do smaku, nacieramy czosnkiem i smażymy 3 minuty (stek średnio wysmażony z różowym mięsem). Usmażony stek przekładamy na talerz. Czekamy kilka minut, aby soki w mięsie się rozłożyły i gotowe. Smacznego. Dla osób lubiących steki wysmażone czas smażenia należy zwiększyć od 6 do nawet 8 minut na jedną stronę.
evita0007
pacpaw
Też kiedyś robiłem i wyszła taka żujka. Na długi czas zniechęciłem się do steków. Potem się dowiedziałem, że przyczyną było mięso - i nie do końca stare, bo może też być zbyt świeże. Na powyższego steka kupiłem wołowinę pakowaną hermetycznie która po prostu nazywała się dojrzewająca. Jeśli kupujemy świeże mięso sądzę, że zamrożenie go na kilka dni i rozmrożenie też powinno trochę je skruszyć dzięki temu nie będzie ciągliwe ani żujące.
evita0007
Oki,dzieki,teraz będę miała na uwadze jaką w przyszłości kupić :-)