pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Steki tymiankowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

steki okraszone świeżym tymiankiem

Steki tymiankowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Steki tymiankowe

 

  • udziec wołowy 2 plastry
  • sól do smaku
  • olej z suszonych pomidorów
  • tymianek świeży kilka gałązek

Sposób przygotowania:

Steki tymiankowe
Jeśli mamy świeżą wołowinę 2,3 dni trzymamy ją w lodówce, aby mięso dojrzało. Dzięki temu nie będzie gumowate ani żujące. Plastry grubości 1,5 cm wykrojone z udźca wołowego smaruję aromatycznym olejem. Rozgrzewam patelnię grillową i na gorącą układam wołowinę. Smażę po 5 minut z każdej strony na małym ogniu. Po przewróceniu na drugą stronę wokół steka rozsypuję świeże listki tymianku. Smażę kolejne 5 minut i gotowe. Smacznego.
Steki tymiankowe
Pokrojoną w plastry wołowinę smaruję aromatycznym olejem
Steki tymiankowe
Wrzucam na rogrzaną patelnię grillową i smażę
Steki tymiankowe
Po przewróceniu rozsypuje świeże listki tymianku
Steki tymiankowe
Steki były średnio wysmażone. Osoby lubiące inne warianty powinny skrócić lub wydłużyć czas smażenia