nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Steki wołowe z patelni grillowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Solidne kawałki mięsa, sycące steki przyrządzone w prosty sposób na patelni grillowej to dobra propozycja na treściwy obiad.

Steki wołowe z patelni grillowej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Steki wołowe z patelni grillowej

 

  • 3 steki, kawałki mięsa wołowego (330g)
  • oliwa z oliwek
  • 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • sól
  • pieprz czarny grubo mielony

Sposób przygotowania:

Steki wołowe z patelni grillowej
Dość grube, pokrojone kawałki mięsa wołowego przełożyć do miseczki i polać oliwą z oliwek oraz obsypać przyprawą uniwersalną, a także szczyptą soli i pieprzu. Natrzeć mięso oliwą i przyprawami, by wszystkie kawałki były pokryte z każdej strony oliwą i przyprawami. Mięso w przyprawach i oliwie odstawić na 3 - 4 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąc mięso, a patelnię grillową posmarować oliwą za pomocą silikonowego pędzelka. Rozgrzać patelnię i przełożyć na nią steki w marynacie z oliwy i przypraw. Smażyć steki z obu stron na niedużym płomieniu - ja przygotowałam je w stopniu bardzo dobrze wysmażonym, bo takie w domu lubimy najbardziej. Takie steki są smaczne same, z dodatkiem wszelakich dipów, czy sosów lub z dodatkiem ziemniaków, kasz i ulubionych surówek, sałatek.
Steki wołowe z patelni grillowej
Kawałki wołowego mięsa natarte oliwą z oliwek i przyprawami.
Steki wołowe z patelni grillowej
Steki wołowe przełożone do smażenia na patelnię grillową posmarowaną oliwą.
Steki wołowe z patelni grillowej
Obsmażone już z jednej strony steki podczas smażenia na małym ogniu.